Pembuatan Pupuk Organik Cair (POC) bersama Anggota Rumah Sayur di Kelompok Tani Suka Karya Makmur Desa Somongari, Kaligesing, Purworejo Jawa Tengah

Hadi Sasongko, Zuchrotus Salamah, Purwanti Pratiwi Purbosari, Nurul Putrie Utami

Abstract


Vegetable cultivation has to be supported by the availability of fertilizers. In Somongari, Central Java, there are many organic wastes which may pollute the surrounding environment if it is not managed and utilized. The use of inorganic fertilizers is not safe for environment and cause soil damage in a long term. Therefore, members of Rumah Sayur, in a farmer community called Suka Karya Makmur (SKM) need a counseling and training program in making liquid organic fertilizer (POC) by using organic waste from local household, such as banana peels, vegetable scraps, tea dregs, pineapple skin, egg shell, rice washing water, and coconut water. Training activities were carried out with the methods of lectures, discussions, question and answer sessions, and demonstrations attended by SKM members. The community service team gave an example and then the participants made the POC. Evaluation of activities is carried out by providing pre-test and post-test, observation, and interviews of residents. The
result of this activity was an increase in the knowledge, skills and interest of Somongari residents to provide fertilizer for organic farming. The training activity for making POC is the first step to maintain and improve the health and economy of Somongari Village community


Keywords


POC, rumah sayur, Somongari

Full Text:

PDF

References


Athaillah, Bagio, Yusrizal, Sri Handayani. (2020). Pembuatan POC Limbah Sayur untuk Produksi Padi di Desa Lapang Kecamatan Johan Pahlawan Kabupaten Aceh Barat. JPKMI (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Indonesia) Vol. 1, No. 4, November 2020, Hal. 214-219 e-ISSN: 2721-026X DOI: https://doi.org/10.36596/jpkmi.v1i4.103

Tarigan, Suryani Kurniawi Kahi Leba Kapoe, Yonce Melianus Killa, Uska Peku Jawang, Marten Umbu Nganji. (2020) Pelatihan Pembuatan Pupuk Organik Cair Berbasis Mikroorganisme Lokal Di Desa Tanau, Kabupaten Sumba Timur. Sawala: Jurnal pengabdian Masyarakat Pembangunan Sosial, Desa dan Masyarakat. Volume 1, Nomor 2, Agustus 2020 Halaman 78-85. e ISSN: 2716-4705

Salamah. (2016). Pemanfaatan Mikroorganisme Lokal (MOL) Maja Untuk meningkatkan Kualitas Pertumbuhan Tanaman Sawi cv.Tosakan. Prosiding Symbion. Yogyakarta.p-ISSN:2540-752x, e-ISSN:2528-5726. Hal.269-710

Nugraha Aldila Wanda (2016), Pemberdayaan Kelompok Tani Dalam Pembuatan Pupuk Organik Cair Ramah Lingkungan Dari Bahan Baku Hayati. E-ISSN: 2613-9103 J-ADIMAS (Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat) Volume 5, Nomor 1, Juli 2016 : 10 – 15

Nana dan Zuchrotus Salamah. (2014). Pertumbuhan tanaman bawang merah (Allium cepa L.) dengan penyiraman air kelapa (Cocos nucifera L.) sebagai sumber belajar biologi SMA kelas XII. Jupemasi-Pbio 1 (1), 82-86

Putriyandari Rofily, Wulan Yuliyana, Yayu Sri Rahayu (2018). Pemberdayaan Peran Ibu Rumah Tangga dalam Meminimalisir Belanja Rumah Tangga Konsumen Melalui Budidaya Tanaman Hidroponik. JURNAL ABDIMAS BSI Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Vol. 1 No. 2 Agustus 2018, Hal. 268-280

Wardianti Yunita, Ria Dwi Jayati, Nur Fitriyana (2018). Pemasaran Dan Manajemen Usaha Pupuk Organikcair (Poc) Dari Limbah Sayur. JURNAL CEMERLANG: Pengabdian pada Masyarakat ISSN 2654-4741 Vol. 1, No. 1, 2018, 110 – 122 DOI: https://doi.org/10.31540/jpm.v1i1.176

Athaillah, Bagio, Yusrizal, Sri Handayani. (2020). Pembuatan POC Limbah Sayur untuk Produksi Padi di Desa Lapang Kecamatan Johan Pahlawan Kabupaten Aceh Barat. JPKMI (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Indonesia) Vol. 1, No. 4, November 2020, Hal. 214-219 e-ISSN: 2721-026X DOI: https://doi.org/10.36596/jpkmi.v1i4.103

Tarigan, Suryani Kurniawi Kahi Leba Kapoe, Yonce Melianus Killa, Uska Peku Jawang, Marten Umbu Nganji. (2020) Pelatihan Pembuatan Pupuk Organik Cair Berbasis Mikroorganisme Lokal Di Desa Tanau, Kabupaten Sumba Timur. Sawala: Jurnal pengabdian Masyarakat Pembangunan Sosial, Desa dan Masyarakat. Volume 1, Nomor 2, Agustus 2020 Halaman 78-85. e ISSN: 2716-4705

Salamah. (2016). Pemanfaatan Mikroorganisme Lokal (MOL) Maja Untuk meningkatkan Kualitas Pertumbuhan Tanaman Sawi cv.Tosakan. Prosiding Symbion. Yogyakarta.p-ISSN:2540-752x, e-ISSN:2528-5726. Hal.269-710

Nugraha Aldila Wanda (2016), Pemberdayaan Kelompok Tani Dalam Pembuatan Pupuk Organik Cair Ramah Lingkungan Dari Bahan Baku Hayati. E-ISSN: 2613-9103 J-ADIMAS (Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat) Volume 5, Nomor 1, Juli 2016 : 10 – 15

Nana dan Zuchrotus Salamah. (2014). Pertumbuhan tanaman bawang merah (Allium cepa L.) dengan penyiraman air kelapa (Cocos nucifera L.) sebagai sumber belajar biologi SMA kelas XII. Jupemasi-Pbio 1 (1), 82-86

Putriyandari Rofily, Wulan Yuliyana, Yayu Sri Rahayu (2018). Pemberdayaan Peran Ibu Rumah Tangga dalam Meminimalisir Belanja Rumah Tangga Konsumen Melalui Budidaya Tanaman Hidroponik. JURNAL ABDIMAS BSI Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Vol. 1 No. 2 Agustus 2018, Hal. 268-280

Wardianti Yunita, Ria Dwi Jayati, Nur Fitriyana (2018). Pemasaran Dan Manajemen Usaha Pupuk Organikcair (Poc) Dari Limbah Sayur. JURNAL CEMERLANG: Pengabdian pada Masyarakat ISSN 2654-4741 Vol. 1, No. 1, 2018, 110 – 122 DOI: https://doi.org/10.31540/jpm.v1i1.176


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 Hadi Sasongko, Zuchrotus Salamah, Purwanti Pratiwi Purbosari, Nurul Putrie Utami

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.


Seminar Nasional Hasil Pengabdian Kepada Masyarakat Universitas Ahmad Dahlan
LPPM Universitas Ahmad Dahlan
UAD Kampus 2 Unit B, Jl. Pramuka No.5F, Pandeyan, Kec. Umbulharjo, Kota Yogyakarta, Daerah Istimewa Yogyakarta 55161
Email: lppm@uad.ac.id


p-ISSN: 2686-2972 | e-ISSN: 2686-2964


This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License